informace

Zadal: Tomáš Kejzlar, 22.03.2005 13:25

souvislosti

Pozdrav z Trutnova -

Cupík: pohled na výstavu v Boleslavi - Cupíkův pohled na národní výstavu v Mladé...

Cupík: můj prodloužený víkend - Cupík se zas po delší době dostal k...

Cupík: mé 1. narozeniny - Cupík se nám pochlubil jak vypadala oslava...

Cybele: můj první hon - Cybele se s námi podělila o své zážitky ze...

Cupík: novinky z Mostu - Ahoj všichni! Tak vám zase po delší době...

Cupík: můj milý deníčku - Ahoj, tak jsem se po dlouhé době zas dostal k...

Cupík: s Kotíkem III. na výletě v Jičíněvsi - V sobotu 25. června se do Jičíněvse...

Důležitý víkend v Jičíněvsi - O víkendu 14. a 15. května jsme měli v...

Smutné oznámení - S velikým smutkem oznamujeme, že 31. března...

Návrhy jmen pro štěňátka

HOLČIČKY

Ceres

  • římská bohyně zemědělství, zejména žní, byla ztotožněna Římany s řeckou Démétrou
  • Sine Cerere et Baccho friget Venus – bez chleba a vína chladne láska

Callisto (již je)

  • arkadská nymfa, do které se zamiloval Zeus a která byla proměněna v medvědici. Řecky karlisté - velmi krásná. Trávila veškerý čas projížďkami v lesích a lovem divoké zvěře. Je přenesena na nebe jako souhvězdí Velkého medvěda.

Calypsó (již je)

  • tato nymfa byla považována za dceru Hélia a Perséidy, a tedy i sestru Kirké. Žila na ostrově Ógygii, jejím obydlím byla obrovský jeskyně obklopená nádhernými zahradami, v nichž žily nymfy, které tu za zpěvu předly. Ujala se ztroskotaného Odysea. Kalypsó pojmenoval svou slavnou loď oceánograf Cousteau. Homér ji popisuje jako nymfu s krásnými vlasy, který zpívá a tká zlatým paprskem uprostřed cypřišového háje.

Camenae

  • italské bohyně vodních zřídel, Zřejmě pro podobu s latinským Carmen - zpěv – je římští básníci ztotožnili s můzami.

Circe (již je)

  • kouzelnice, dcera boha slunce, svými čarovnými nápoji proměnila ve zvíře každého, kdo pronikl na její území. Odysseovi druhy proměnila ve vepře, díky kouzelné bylině móly, daru boha Herma, kouzla Cirké na Odyssea nepůsobila. Donutil kouzelnici, aby jeho druhům vrátila lidskou podobu, poté ho svedla a on u ní strávil rok. Po roce ho vypravila na další cestu a poradila mu, jak vyzrát na nástrahy Sirén.

Cybele

  • původkyně všeho na světě, „Matka Bohů“. Patřila k přírodním božstvům, žila v odlehlých končinách, v lesích nebo horách a doprováyeli ji lvi. Vládla nad říší rostlin, bohyně plodnosti

KLUCI

Calchas

  • věštec řeckého vojska za Trojské války, původem z Mykén. Byl vnukem Apollóna, který ho obdařil věšteckým nadáním. O pomoc ve válce ho požádal král králů Agamemnón a jeho věštbami se řídily jak přípravy, tak i průběh výpravy. Sám také přišel s myšlenkou postavit obrovského dřevěného koně. Tato postava vystupuje i v Offenbachově komické opeře Krásná Helena.

Castor

  • syn Dia a Lédy a jeho sestrou byla Helené a Klytaiméstra. Báje o spojení rodičů vzpráví o narození dvou párů dvojčat. Bratrů Castora a Polydeukése a sester Heleny a Klytaiméstry. Castor a Klytaiméstra byli smrtelné děti, Helené a Polydeukés se narodili jako „božský“ plod lásky Dia a Lédy. Typický dórský hrdina, osvobodil sestru Helenu unesenou Théseem.

Cephalus ("Kefalos")

  • polobůh, syn boha Herma a Athéniny kněžky Hersy. Zamilovala se do něj bohyně Aurora, on však zůstal věrný své manželce

Cerberus ("Kerberos")

  • pes, který hlídal vchod do podsvětí, měl tři hlavy, hadí ocas a kolem šíje se mu vinuly zmije. Přemohl ho Hérákles a Aeneas. Dodnes se používá přeneseně k označení přísného strážce, hlídače.

Cocytos ("Kokytos")

  • podsvětní řeka, podle Vergilia byla řekou hlavní. V řečtině toto slovo znamená nářky.

Cupido

  • amor, touha, toto jméno dostal i středoamerický tetřev, který je známý okázalostí svých námluv

Komentáře

  1. Jana · 23.03.2005 12:42

    A co hlídání papání, kostiček, plného stolu bašty? : o )))) Již je - znamená, že se toto jméno objevuje již u jiných chovatelských stanic, není tedy moc originální

  2. Darja · 23.03.2005 12:42

    Jéééé, to mě nenapadlo chi.To jo, to oni ňamku hlídají ! A jak rádi :o)))

  3. Tomáš · 23.03.2005 12:42

    Heleďte, já nechci nějak prudit, ale proč to neřešíte v diskusi, když už jsem ji pracně vytvořil? :-) Mě se nejvíc líbí z klučíčích Kefalos a z holčičích Cybele :-)

  4. Darja · 22.03.2005 12:41

    Mně se nejvíc líbí Cupido :o))Pro bígla se mi moc nehodí jméno Cerberus.Neznám bígla hlídače, chi. Bart by nechal klidně ukrást sebe, nás i všechno kolem a ještě by vrtěl ocasem chi. Nevím co znamená "(již je)" :o((

Vaše jméno*:

E-mailová adresa (nebude zobrazena)*:

Webové stránky*:

Text komentáre*: